C30 Beton Kaç Şiddetinde Depreme Dayanır?

Çok hassas bir konuya cevap vermek isterim. Bir süredir aklımda c30 beton kaç şiddetinde depreme dayanır sorusu dolanıp duruyordu. İnternette yaptığım araştırmalar neticesinde net bir cevaba ulaşamadım. Öncelikle şu konunun altını çizmek isterim ki; ben bu konuda yetkili biri değilim yalnız araştırmalarım neticesinde şu bilgiye ulaştım. Öncelikle C sınıflandırması tek başına bir binanın kaç şiddetinde bir depreme dayanacağını belirlemekte yeterli olmuyormuş. C30 Beton ve Deprem Bu konuda ne yazık ki Türkçe olarak yazılmış ciddi bir makaleye rastlayamadığım için çoğunluğu Almanca ve Lehçe olmak üzere birkaç sitede yapılmış çalışmaları özetlemeye çalışacağım. Depreme dayanıklılık ve C30 arasında doğrudan bir ilişki bulunmuyor. Olsa olsa bu ilişkiyi dolaylı olarak adlandırmak daha doğru olur. Bir binanın depreme karşı dayanıklılığını; yapısal bütünlük, kullanılan malzemelerin kalitesi, inşaat teknikleri ve tasarım prensipleri gibi bir dizi faktör ile sınıflandırmak daha doğru olacaktır. C30 betonun kullanıldığı bir yapının deprem performansı, binanın mimari tasarımı, inşaat standartlarına ne derece uyulduğu, zeminin yapısal özellikleri […]

C30 Beton Kaç Şiddetinde Depreme Dayanır?

Çok hassas bir konuya cevap vermek isterim. Bir süredir aklımda c30 beton kaç şiddetinde depreme dayanır sorusu dolanıp duruyordu. İnternette yaptığım araştırmalar neticesinde net bir cevaba ulaşamadım. Öncelikle şu konunun altını çizmek isterim ki; ben bu konuda yetkili biri değilim yalnız araştırmalarım neticesinde şu bilgiye ulaştım.

İçindekiler

Öncelikle C sınıflandırması tek başına bir binanın kaç şiddetinde bir depreme dayanacağını belirlemekte yeterli olmuyormuş.

C30 Beton ve Deprem

Bu konuda ne yazık ki Türkçe olarak yazılmış ciddi bir makaleye rastlayamadığım için çoğunluğu Almanca ve Lehçe olmak üzere birkaç sitede yapılmış çalışmaları özetlemeye çalışacağım.

Depreme dayanıklılık ve C30 arasında doğrudan bir ilişki bulunmuyor. Olsa olsa bu ilişkiyi dolaylı olarak adlandırmak daha doğru olur. Bir binanın depreme karşı dayanıklılığını; yapısal bütünlük, kullanılan malzemelerin kalitesi, inşaat teknikleri ve tasarım prensipleri gibi bir dizi faktör ile sınıflandırmak daha doğru olacaktır.

C30 betonun kullanıldığı bir yapının deprem performansı, binanın mimari tasarımı, inşaat standartlarına ne derece uyulduğu, zeminin yapısal özellikleri ve depremin şiddeti gibi faktörlere bağlı olarak belirlendiğini de belirtmek yanlış olmaz. İnternette C80 beton en iyisi mutlaka onu kullanmalıyız şeklinde bir takım forum bilgileri bulunuyor yalnız bunlar tek başına yeterli değil ne yazık ki, bu sebeple doğru bilgiye göz atmak en mantıklısı olarak dikkat çekiyor.

Bir yapının depreme karşı direnci, sadece betonun sınıfına tek başına bağlı değildir. O yapının sismik tasarımına, kullanılan donatı çeliklerinin miktarına ve kalitesine bağlıdır. Bunlarında ötesinde ilgili binanın bulunduğu bölgedeki sismik risklere göre tasarlanıp tasarlanmadığı da son derece önemli bir konu başlığıdır.

Modern inşaat mühendisliği, binaların deprem sırasında enerjiyi emebilmesi ve yapısal hasarı minimize edebilmesi için özel tasarım teknikleri ve malzemeler kullanır.

Ben özellikle bu konuda sizin yorumlarınızı merak ediyorum. Ne yazık ki Türkçe olarak bilgi eksikliğinin yoğun olması nedeniyle doğru bilgiye ulaşmak bir hayli güç olabiliyor.

 

 

  • Toplam 58 Yazı
  • Toplam 0 Yorum
Benzer Yazılar

Ton Balığı Yedikten Sonra Süt İçilir Mi

Ev & Yaşam 3 gün önce

Merhaba değerli okuyucular! Ton balığı yedikten sonra süt içilir mi, merak ediyor musunuz? Bu blog yazısında ton balığının sindirim üzerindeki etkilerini ve alternatif içecek seçeneklerini keşfedeceğiz. Ton balığı yedikten sonra süt tüketimi konusundaki yaygın düşünceleri inceleyerek, sindirim sistemi üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde ele alacağız. Ayrıca, ton balığı yedikten sonra tercih edebileceğiniz diğer içecek seçenekleri hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Sağlıklı yaşam tercihlerinizde bilinçli seçimler yapmak için bu konuya dair önemli bilgileri sizlerle paylaşacağım.İçindekilerTon balığı yedikten sonra süt içilir mi?Ton Balığı ve Sütün EtkisiAlternatif İçecekler Ton Balığı Yedikten SonraTon Balığı ve Sütün Sindirim Üzerindeki EtkisiAlternatif İçecekler Ton Balığı Yedikten Sonra Ton balığı yedikten sonra süt içilir mi? Ton balığı yedikten sonra süt içmek sindirim sorunlarına neden olabilir. Ton balığı ve sütün birlikte tüketilmesi bazı insanlarda rahatsızlık verebilir. Ton balığının sindirimi oldukça ağırdır ve süt ile bir araya geldiğinde sindirim sorunlarına yol açabilir. Ton Balığı ve Sütün Etkisi Ton balığı midede sindirim […]

Bel Altı Boya Ne Demek

Ev & Yaşam 2 ay önce

İkinci el araç lügatına hoş geldiniz! İçindekilerBel Altı Boyalı Ne Demek? Bel altı boya ne demek sorusunu ingilizce olarak aratmayı denediniz mi? :)) Ben denemedim ama yanlışlıkla almanca olarak arattığımda çoğunlukla farklı renkte pantolonlarla karşılaştım.:) Belki de bizim ülkemiz için de böylesine bir tanıma hiç gerek yoktu. Çünkü bana göre bir aracın temizliğini o aracın, motoru ve şasesi belirlerdi. Sırf boya takıntısı yüzünden, pis boyalı, kirli, dolu izli araçlara binmek zorunda kalmazdık. Neyse… Bel Altı Boyalı Ne Demek? Bu konuda iki yorum var. Evet yanlış duymadınız! İki farklı bel altı boyalı tanımı bulunuyor. Birinci tanım: Aracın tavanı hariç boyalıysa; buna bel altı boyalı deniyor. İkinci tanım ise: Aracın kapısının yarısından aşağısı boyalıysa buna bel altı boyalı deniyor. Bu sebeple bir araç satın almaya karar verdiyseniz ve satıcı bel altı boyalı diyorsa kesinlikle bu konuda ona sormanızı tavsiye ederim. Abi peki ama nereleri boyalı? Gerçi bu sefer de bel altı boyalı ne demek! kardeşim!!! […]

Yığma Bina Ömrü Ne Kadardır?

Ev & Yaşam 2 ay önce

Bir bağ evi almayı düşünüyorum. Baktığım tüm bağ evleri takdir edersiniz ki; yığma bina olarak yapılmış. Peki ama ben bu yapıların ne kadar sefasını süreceğim? Ne zaman bu yapılar benim için risk teşkil etmeye başlayacak? İşte ben araştırdım siz de bu farklı ve fantastik sorunun cevabına hemen ulaşın.İçindekilerYığma Bina Nedir?Yığma Bina Ömrü Ne Kadardır? Öncelikle yığma binanın ömrü, bakım ve diğer etkilere bağlı olarak değişiyor. Bu konuda 50 senede eriyen, çürüyen yapılarda var. Çok daha uzun süre boyunca dayanan da. Ben burada biraz da bunu nasıl sağlarız ona değindim. Yığma Bina Nedir? Yani basitçe, biriket, kiremit ve çimento karışımı ile yapılan statik ve günümüz mühendislik teknolojilerinden çok da destek almadan yapılan yapılara yığma bina deniyor. Başka bir deyişle yığma bina hakkında şöyle bir tanım yapabiliriz: Taşıyıcı özelliğe sahip olmayan inşaat elemanlarının (briket, kiremit gibi) taşıyıcı olarak kullanıldığı ve herhangi bir mühendislik hesabından nasibini almamış yapılara yığma bina deniyor. Yığma Bina Ömrü […]

0 Yorum

Yorum Yaz

  • BIST 100 (%)
  • DOLAR (%)
  • EURO (%)
  • ALTIN (%)
  • STERLİN (%)
  • BİTCOİN $ (%)
  • ETHEREUM $ (%)
Rastgele

AbsurtNet, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.